Ne zamandır bu yazıyı yazmak için kıvama geleyim diye bekledim. Malum çevremde yakıştırmalar başladı. Yaşım daha çok genç. 22me yeni bastım. Ama kiminle evleneceksin sorusu aklımın bi kenarında soru işareti. Bazen canım sıkılıyor annem bulur birini onunla evlenirim bende diyorum. Ama şimdi sağlıklı ve geniş düşününde herkes karşıdakini bi tanımak etmek ister. Huylar çok önemlidir. O huylar asla tam olarak terkedilemez. Karşıdakinin huylarını bilmek gerekir. Benim için güzellikten önce bu davranış tarzları geliyor. Şimdi şu davranışsal özellikleri maddeleyim örneklendireyim. Böylece kendi aklımı da toparlamış olurum.
- Asla bir şeyi istediğini belirtmek için aksi yollara baş vurarak – argoda buna laf sokarak diyoruz – isteğini belirtme yoluna girmeyecek. Bugün dolmuşta dikiliye giderken arkamdaki çiftin konuşması çok hoşuma gitti. Böyle olmalı dedim. Bayan eşine yüzüğünü denizde çıkartmayacaksın. Çıkartmanı istemiyorum dedi. Geçende de bi arkadaşım sevgilisiyle kavga etmişler aynı bu meseleden. Ama söyleniş biçimi farklı. “-Şimdi sana denizde kızlar bakmıştır sende onlara bakmışsındır. ” gibisinden. Al işte gel benimle kavga et. Bu tarz kesinlikle olsun istemem. Kavgacı tip olmasın. Ruhun çirkinliğini gösterir bu.
- Kendi yaptığı şeyleri karşısındakine yapma demiyecek. Çok açık yazdım sanırım bunu. Eğer bir davranışın kendisine yapılmamasını istemiyorsa ilk önce kendin yapmayacaksın ki aynı tepkiyi alasın. Bunun en tipik örneği öğretmen elinde sigarasıyla çocuklar sigara içmeyin der. Bunun gibi anlatmak istediğim ilişkilerde de buna benzer şeyler yaşanıyor. Ben içime atarımda. Durumlar kötüye gider.
- İhtimallerle konuşma meselesi. İşte benim en nefret ettiğim, içinde yalan, dolan, iftira, senin yapmadığın ama sana yapabileceğini yakıştırılan şey. Karşı taraf belki senin bazı şeyleri yapmayacağını bilir ama “-sen şöyle düşünüyorsun” , “-senin şu davranışı sergilemenin sebebi budur” gibi %99 hiç doğru düşünceler olmayan saplantılar. Bu güne kadar benim hakkımda kötü yönde bu tarz ihtimallerle konuşmaların hiç biri doğru değildi. Kendime hep küfür olarak saydım!
- Yaratıcı olmalı, yaptığı şeylerde asla karşılık beklememeli. Bu nasıl oluyor. Çoğu şeyi tek taraflı yapmalı. Çünkü iki kişinin de karşıdakine bakış açısı farklıdır. Sen ona bi jest yaparsın, o sana aynı jesti yapmaz ama başka bi zamanda başka bi jest yapar. Bir şey yapıpta karşılık bekliyorsan zaten sen yaptığını sevdiğin için yapmamışsındır. İki kere iki dörttür.
Aklıma gelen öncelikli davranış bozuklukları örneği bunlardı. Yukarıdaki davranış bozukluklarından kusacak haldeyim. Aman böle biri benden uzak olsun.
Şimdi gelelim alışkanlıklara. İşte bunlar çok zor.Ben sigara içmem, alkol zaten yok. Şimdi evleneceğim bayanın bu alışkanlıkları olması ters kaçar. He bırakır diye düşünsem. Çok zor ya. Örneğin ablam sigarayı bıraktı ama. Ne biliyim. İçmemli. Hem sağlığına zararlı kendisinin. Hem maddi kayıp. Ne biliyim. Ağız kokusu, kirlilik gibi sayamayacağım bi çok aksi yönü var bu tür alışkanlıkların.
Bugüne kadar hepçalışan bi bayan düşündüm. Ama nasip meselesi hiç te belli olmaz. Zaten benden güzel yemek yapamayacağı kesin 😉 Üniversitede 3 yıl evde kaldım yemek çamaşır temizlik herşeyi öğrendik 🙂
Ya bu kadar yazıyorumda. Nasipten ötesi olmuyor. En iyisi daha fazla yazmamak bile. Nasıl olsa olmayacak.