Eşimle beraber Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Batman’ı kapsayan güzel bir Güneydoğu Anadolu turu yaptık. Öncesinde peygamberler diyarı Eğil’e gittik. Eğil Barajı manzarası ile harika. Manevi duyguları kabartan bir yer. Peygamber kabirlerinin başında dua edip namaz kılabilirsiniz. Diyarbakır Eğil ilçesinde Hz. Elyesa,Hz Zülkifil peygamber ve Hz. Harun-u asefi(A.S) mezarları bulunmaktadır. Sonrasında barajı seyredip yaradana bir kez daha şükür edebilirsiniz.
‘
Diyarbakır Eğil turumuzdan sonraki sabahta otobüs ile iki buçuk saat süren yolculuk sonrası Şanlıurfa’ya gittik. Otobüs garajında indikten sonra hemen taksi ile balıklı göle gittik. Urfa’da balıklıgöl ilk uğrak noktanız olmalı. Buradaki balıkların kutsal olduğu söyleniyor. Balıklara zarar verilmemesi için mi söyleniyor bilmiyorum ama buradaki balıklara kimse zarar vermiyor ya da avlamıyor. Hatta göl kenarında satılan balık yeminden başka yem verilmesine de izin verilmiyor. Göl kenarında bir liraya kiralayabileceğiniz yöresel kıyafetler ile fotoğraf çektirebilirsiniz. Hediyelik eşyalar gerçekten çok ucuz.Yalnızca bir liradan tespihler, anahtarlıklar, Şanlıurfayı hatırlatan hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Yöresel kıyafetler de çok ucuz. Acıktığınızda balıklıgöl yanındaki yerlerden yemek yiyebilirsiniz. Kebap çeşitleri porsiyon başı 12 tl civarında.
Urfa Balıklıgölü gezdikten sonra urfa kulesine çıktık. Sarp yamaç çıkarken yorsa da Urfa ayaklarınızın altında kalıyor. Giriş için 3 lira ücret ödedik. İkiz kuleleri gördük. Mutlaka size rehberlik teklif eden kişilerden başta pazarlık yaparak size oranın tarihini anlatmasını isteyin. 5 tl ye razı olurlar. Onların anlatımı eşliğinde tarihe şahit olabilirsiniz. Kaleye çıktığınızda uçurumlardan uzak durmanızı öneririm. Yanınızda fotoğraf makinası götürmeyi unutmayın.
Urfaya gelip çarşılarını gezmemek olmaz. Yer mekan bilmenize gerek yok. Sokaklardan nereye döneceğinize karar vermek size kalmış. Gümüşçülerden kendinize bir Şanlıurfa hatırası alın. Evinizin bir köşesinde biblo gibi bir şey alabilirsiniz. Antika merakınız varsa gözlerinizi çeşitlerden alamayacaksınız. Mutlaka sizi tatmin edecek şeyler bulabilirsiniz. Örneğin Ayı kürkü kaban giymeye ne dersiniz? Babam çok sevinirdi ama almadım tabiki. Kaleden indikten sonra caminin yanından çıkan mağaralardaki kafelere gidip bir çay için ve manzarayı seyredin. Tarihi iliklerinizde hissedeceksiniz. Büyük mağarada eski radyolardan var. Duvarları da güzel antika eşyalar ile donatmışlar.
Buradan sonra Hz. İbrahim’in makamını ziyaret edebilirsiniz. Sonrasında ise sabrı ile bilinen Hz Eyüp Pegamberin Makamına gitmenizi öneririm. 7 sene yaşadığı mağarayı görebilir ve şifalı sudan faydalanabilirsiniz. Hatta bu su ile 5 tl karşılığı banyo yapabiliyorsunuz. Bu su ile Eyüp Peygamber vücudunu saran kurtlardan kurtulmuş.
Şanlıurfa’dan sonraki durağımız ise Mardin idi. Mardin de özellikle eski mardin denilen kısmı gezdik. Evler bir harika. Taşlar kışın sıcak yazın serin tutuyormuş dediklerine göre. Burada bir medrese de Peygamberimizin ayak izini ziyaret ettik ve medresenin özelliklerini rehberimizden dinledik. Cennet ve cehennem mihrapları ders verici nitelikte idi. Eski mardin den ova kısımlarını kuşbaşı syredebilirsiniz. Bunun için manzaralı güzel çay bahçeleri var. Sonrasında mesai saatleri içerisinde olmak kaydı ile müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Mardin de Midyat ilçesini mutlaka gezin derim. Bazı televizyon dizileri hala daha Midyat ta çekilmekte. Aman küçük çocuklar ile iletişim kurmaya çalışmayın çünkü tanımadıklarına çok kaba davranıyorlar. Midyat’tada küçük sayılabilecek hediyelik eşya çarşısı bulunmakta. Satıcılar ile pazarlık etmeden bir şey almayın. Sıla dizisinin de çekildiği köşkte bolca resim çektirebilirsiniz. Gezilebilecek kiliseler burada da bulunmakta. Çan kuleleri güzel manzara oluşturuyor.